Cea de-a treia duminica din Postul Mare este inchinata de Biserica Ortodoxa , Sfintei Cruci. Lecturile de la Sfanta Liturghie din aceasta duminica sunt Evrei 4, 14-16; 5, 1-6 (Apostolul) si Marcu 8, 34-38; 9,1 (Evanghelia). La Utrenie, Sfanta Cruce este scoasa in procesiune din sfantul altar in mijlocul bisericii, unde este asezata spre inchinare. La Sfanta Liturghie, Trisaghionul („Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fara-de-Moarte miluieste-ne!”) este inlocuit cu imnul „Crucii Tale ne inchinam Stapane si sfanta Invierea Ta o laudam si o slavim!”. Cinstirea Crucii Mantuitorului marcheaza injumataţirea Postului Mare, perioada care conduce catre praznuirea Patimilor si Invierii lui Hristos. De aceea, atat duminica aceasta, cat si intreaga saptamana care o urmeaza, sunt centrate pe inchinarea si contemplarea lemnului de viaţa facator al Crucii lui Hristos.
În duminica a treia din acest post, numită şi "a Sfintei Cruci",parintele Ciprian a purtat din altar
în mijlocul credinciosilor Sfanta Cruce impodobita cu flori şi busuioc, pentru ca acestia sa se inchine ei si ca sa fie cinstita cum se cuvine,ca simbol al mantuirii noastre.
Florile si busuiocul ce orneaza Crucea reprezinta buna mireasma, dulceata si bunatatea care ne-au fost daruite prin Hristos.
Şi le zicea lor: Adevărat grăiesc vouă că sunt unii, din cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăţia lui Dumnezeu, venind întru putere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu